EURÓPA TÁJHASZNÁLATA, MEZŐGAZDÁLKODÁSI ÉS ÉLELMISZER-ELŐÁLLÍTÁSI RENDSZERE VÁLSÁGBAN VAN

Az Európában jelenleg uralkodó mezőgazdálkodási gyakorlat gyorsuló ütemben rombolja környezetünket és a vidéket: elszennyezi, kimeríti talajainkat és vizeinket, hozzájárul a klímaváltozáshoz, pusztítja tájaink biológiai sokféleségét, ártalmas az egészségünkre, továbbá csődbe juttatja a kis és közepes gazdaságokat és elszegényíti a vidéki közösségeket.

A felsorolt problémákért nagy árat fizetünk, a válság okai között ugyanis első helyen áll a Közös Agrárpolitika (KAP) és támogatási rendszere, amely az Európai Unió egyik legrégebbi, legbefolyásosabb és legtöbbet vitatott, ugyanakkor messze a legköltségesebb programja.

Ideje közösen átgondolnunk és kijavítanunk a Közös Agrárpolitika hibáit – hallasd Te is a hangod a fenntartható, környezet- és emberbarát európai mezőgazdaság és élelmiszer termelés érdekében!
 

NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓ

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a KAP jövőjéről, amelynek keretében 2017. május 2-ig gyűjtik a véleményeket. Az Unió maga is átalakulóban van, ezért alkalmas az idő arra, hogy megmutassuk, hogy a változtatás e területen is szükséges, és lehetséges is.

Fontos, hogy az Unió valamennyi országából, minél több szektorból a lehető legtöbb szervezet és magánszemély használja ki ezt az alkalmat arra, hogy kifejezze véleményét.
 

A MI JÖVŐKÉPÜNK

A kampányt három európai természetvédelmi szervezet, a BirdLife Europe, az EEB és a WWF EU kezdeményezte. A támogató szervezeteket és magánszemélyeket összeköti egy közös, erős és gyakorlatias jövőkép: egyetértünk abban, hogy az EU Közös Agrárpolitikája és támogatási rendszere a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, megbukott, ám megjavítható, és meg is kell javítani.

Elvárható, hogy a mindannyiunk által közösen finanszírozott európai élelmiszer-előállítási és mezőgazdálkodási rendszer az egészséges élelmiszerek termelése mellett hosszú távon biztosítsa a gazdálkodók megélhetését, a környezeti erőforrások fenntartható használatát és a természeti sokféleség fennmaradását.

Ezzel a képpel a fejünkben, úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi, válságba jutott rendszer hibáiból tanulva, az új közös agrárpolitikában az alábbi szempontokat egyszerre kell érvényre juttatni:

•    méltányosság – a gazdálkodókkal és vidéki közösségekkel szemben.
•    környezeti fenntarthatóság – a tiszta levegőért és vízért, az egészséges talajért, a vadon élő növény- és állatvilágért.
•    egészség – jó minőségű élelmiszerek, egészség minden ember számára.
•    globális felelősségvállalás – a Föld éghajlatáért és a fenntartható fejlődésért.

Vegyél részt a konzultációban, szólj hozzá Te is! A kérdésekhez kapcsolódó ajánlott válaszainkat itt találod.

 

EGYETÉRTESZ AZZAL, HOGY A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKÁT ALAPJAIBAN KELLENE ÚJRAGONDOLNI? CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

Meg kell értetnünk Európa vezetőivel, hogy különböző szektorokból és országokból érkező szervezetek és magánszemélyek növekvő számú tömege követel alapvető változásokat az Unió agrárpolitikájában. Meg kell mutatnunk, hogy a KAP reformját széles társadalmi rétegek támogatják, hiszen a probléma mindenkit érint.

Teendők számodra, illetve az általad képviselt szervezet számára:

  1. Töltsd ki a KAP nyilvános konzultáció kérdőívét az Európai Bizottság honlapján. Ehhez segítségként használhatod az általunk ajánlott válaszokat. További útmutatókat és háttér információkat az Európai Bizottság vonatkozó honlapján találsz. Végül kérünk, küldd el nekünk a saját válaszaidat, hogy megoszthassuk őket, és ezzel is cselekvésre és közös munkára ösztönözzünk másokat.
  2. Csatlakozz a közös jövőképünk támogatóihoz a honlapunkon található űrlap kitöltésével. Ezzel azt is engedélyezed, hogy a szervezeted logóját hozzáadjuk a KAP reform mellett elkötelezett szervezetek listájához. A felelősségről szóló nyilatkozatot lásd lentebb.
  3. Járulj hozzá a munkánkhoz azzal, hogy elküldöd nekünk a véleményedet, illetve olyan tényeket, adatokat, gondolatokat, amelyek megmutatják, miért van szükség a KAP átalakítására. Ezek lehetnek állásfoglalások, segédanyagok a nyilvános konzultáció kitöltéséhez, esetek leírásai, nyilatkozatok vagy rövid videók, amelyek tartalmazzák a gondolataidat a változás szükségességéről. Fenntartjuk a jogot, hogy az olyan anyagokat, amelyek tartalma nem egyezik a jövőképünkkel, ne tegyük közzé a honlapon.
 
 

Korlátozott felelősség nyilatkozat :

Az Élő Vidék (Living Land) kampány azon szervezetek és magánszemélyek széles körének közös akciója, akik szerint a jelenlegi Közös Agrárpolitika a jelenlegi formájában nem szolgálja a közösségi célokat, ezért meg kell változtatni. Azzal, hogy csatlakozol az Élő Vidék kampányhoz, engedélyezed a logód felhasználását azzal a kizárólagos céllal, hogy megmutassuk, a Te szervezeted is kiáll a Közös Agrárpolitika reformja és a jövőképünk alapjait képező elvek.

A logód felkerül a honlapra, mint az Élő Vidék jövőkép támogatója. A logót semmilyen más célból nem használjuk fel, előzetes írásos engedély nélkül.

Amennyiben nem jelzed, hogy változtatást szeretnél, a logó a kampány végéig fent marad a honlapon. A logó használati engedélye bármikor visszavonható egy írásos kérvény elküldésével. A logó használata a KAP-reform és az Élő Vidék jövőkép megvalósításának szükségességén kívül nem jelent részedről semmiféle egyéb jóváhagyást vagy elköteleződést. Az logó használata nem jelent egyetértést a weboldalon megjelenő vagy az azon keresztül elérhető más szervezetek további állásfoglalásaival vagy véleményével.